enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,8671
EURO
36,7729
ALTIN
3.027,66
BIST
10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
17°C
Trabzon
17°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Yağmurlu
7°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C

Karadeniz fayı için çarpıcı açıklama 6.6 büyüklüğünde deprem

Karadeniz fayı için çarpıcı açıklama 6.6 büyüklüğünde deprem
REKLAM ALANI
18.03.2023 02:06 | Son Güncellenme: 18.03.2023 02:07

Karadeniz fayı için çarpıcı açıklama 6.6 büyüklüğünde deprem…

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karslı, “Karadeniz fayı da geçtiği her yerde 1968 yılında Bartın’da olduğu gibi 6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karslı, Karadeniz Fay Hattına dikkat çekti.
61 saat’te yer alan habere göre Karadeniz fayının, geçtiği her yerde 6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karslı, şunları söyledi:
“Kuzey Anadolu Fay Hattında oluşan depremler bizim bölgemizi etkileyebilir ama doğrudan depremin odak noktası olmayacağı için gerçekleştiği bölge kadar etkisi olmayacaktır. Ancak bir de unutulan Karadeniz Fayı var. Çok fazla dile getirilmeyen bir fay.
Artvin Hopa, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop ve Bartın açıklarına uzanan bir fay ve Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu faylarından farklı bir sistemle çalışıyor.
Ters fay dediğimiz bir sistem, güneye eğimli bir fay. Peki, bu fay aktif mi? Bu tartışılıyor ama her ne kadar Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayları kadar çok aktif ve üretken olmasa da deprem üretme potansiyeline sahip.”
Aktif fay tanımını da yapan Prof. Dr. Karslı, “Şöyle bir tanım kullanıyoruz; Son 10 bin yıl içerisinde herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay diyoruz. Biz sağlıklı deprem kayıtlarımızı iki binli yıllardan sonra almaya başladık. Ondan öncesine ait çok iyi kayıtlarımız yok. Bu durum, aktif fayın tanımı da dikkate alındığında bize şunu gösteriyor; her ne kadar çok daha sık aralıklarla ve daha büyük depremler üreten Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fayları gibi etkin olmasa da Karadeniz fayı da geçtiği her yerde 1968 yılında Bartın’da olduğu gibi 6.6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir demektir” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI