enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,2884
EURO
43,6409
ALTIN
4.119,68
BIST
9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Yağmurlu
13°C
Trabzon
13°C
Yağmurlu
Çarşamba Çok Bulutlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C

Emeklilikte çifte maaş dönemi sona eriyor

Emeklilikte çifte maaş dönemi sona eriyor
REKLAM ALANI
12.04.2025 10:09

Emeklilikte çifte maaş dönemi sona eriyor 

1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlar için emeklilikte çifte maaş dönemi sona erdi. Yeni düzenlemeyle, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli aylığı kesilecek

1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlar için emeklilikte çifte maaş dönemi sona erdi. Yeni düzenlemeyle, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin emekli aylığı kesilecek. Uzmanlar, bu tarihten sonra sigortalı olanların emeklilik planlarını bu kurala göre yapmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olarak işe başlayanları ilgilendiren önemli bir düzenleme yürürlükte. Bu tarihten sonra sigortalı olan kişiler, emekli olduktan sonra herhangi bir işte çalışmaya devam ederlerse emekli maaşları kesilecek.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

2008 yılında yapılan yasal değişiklikle birlikte, hem emekli maaşı alıp hem de bir işte çalışarak ikinci maaş kazanma imkânı sona erdi. Artık bu durum sadece 2008 öncesinde sigorta girişi olanlar için geçerli.

Yani 2008 sonrası sigorta başlangıcı olanlar, emekli olduklarında ya yalnızca emekli maaşı alabilecek ya da çalışmayı seçerek emekli aylıklarını devre dışı bırakmak zorunda kalacaklar. Bu nedenle, bu grupta yer alan kişilerin emeklilik planlarını buna göre yapmaları büyük önem taşıyor.

Çift maaş dönemi bitti 

TGRT haber’de yer alan bilgilere göre, konuyla ilgili konuşan SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın açıklamaları şöyle:Çoğu kimse farkında değil ancak 2008 yılında yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Emeklilikte çifte maaş dönemi son buldu. 2008 tarihinde çıkan yasayla emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltildi. Prim gün sayısı işçi statüsünde çalışanlar için 7200 güne çıkartıldı. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olanlarsa emekli olduklarında çift maaş imkanından mahrum bırakıldı.

Geçim tek bir maaşla olmaz zaten. Emekli maaşı miktarları da zaten ortada. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olanlar emeklilikleri gelip de emekli maaşları bağlandıklarında sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacaklar.

Çalışmaları halinde emekli maaşları kesilecek. 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle İlk defa SSK’lı, ilk defa bağkurulu, ilk defa memur veya sözleşmeli olarak çalışanlar için söz konusudur. Artık sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hem emeklilik maaşını hem çalıştığınız iş yerinden maaş alma dönemi bitiyor. Yani bu durumda olan kişiler ya çalışmayıp sadece emekli maaş alacak ya da çalışıp sadece çalıştığı iş yerinden maaş alacak.

1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalılar için geçerli 

Uygulama yalnızca 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı şekilde çalışmaya başlayanları kapsıyor. Bu tarihten önce emekli olup çalışmaya devam edenlerin ise emekli maaşında herhangi bir kesinti yaşanmayacak. Ekim 2008’den önce herhangi bir sigorta girişi olanlar yine emekli oldukları zaman sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hem emeklilik maaşını alacaklar hem çalıştıkları iş yerinden maaş alacaklar.

REKLAM ALANI