enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Hafif Yağmurlu
9°C
Trabzon
9°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Salı Çok Bulutlu
12°C

Işıkhan:Madencilik sektöründe hedefi belirledi

Işıkhan:Madencilik sektöründe hedefi belirledi
REKLAM ALANI
15.01.2025 00:14

Işıkhan:Madencilik sektöründe hedefi belirledi 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan madencilik ihracatının 2023 yılında yaklaşık 5,7 milyar dolar olan değerinin 2028 yılına kadarmış yaklaşık iki kat artırılarak 10 milyar dolara ulaştırılmasıdır dedi 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Sektör Buluşmaları Programı kapsamında madencilik sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.

Bakan Işıkhan, bu toplantılarla sektördeki işgücü piyasalarının geçmişten gelen yapısal sorunlarını çözmek, gelecekte karşılaşılabilecek zorlukları ve fırsatları bir arada değerlendirerek istihdamı artırmaya yönelik ortak bir akıl geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Işıkhan, madencilik sektörünün makro hedeflerini ortaya koyan iki önemli politika belgesinden söz etmek istediğini belirterek, “Birincisi, 12’nci Kalkınma Planı, bir diğeri ise Orta Vadeli Program. Madencilik sektörüne ilişkin 12’nci Kalkınma Planı kapsamında ortaya konan temel hedeflerden bir tanesi, sektörün katma değerinin gayri safi yurt içi hasılaya oranını 2028 yılına kadar yüzde 2’ye ulaştırılmasıdır. Diğer bir temel hedefse, madencilik ihracatının 2023 yılında yaklaşık 5,7 milyar dolar olan değerinin 2028 yılına kadar yaklaşık iki kat artırılarak 10 milyar dolara ulaştırılmasıdır. 12’nci Kalkınma Planımızda doğalgaz ve ham petrol üretiminde de çok önemli hedefler konmuş durumda. Bu hedefler sektörün hem ulusal ekonomiye katkısını artırmayı, hem de uluslararası rekabetteki etkisini güçlendirmeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Orta Vadeli Programda ise Türkiye’nin ithalat bağımlılığının azaltılmasına ve dış ticaret dengesi ile cari işlemler açığının iyileştirilmesine vurgu yapıldığını, maden arama faaliyetlerinin mevzuatta kamu yararına faaliyet olarak tanımlanmasına gönderme yapıldığını söyleyen Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:Her iki politika metninde de madenlerin arama ve işletilmesinin türlerine, niteliklerine ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre detaylı olarak ele alındığına ve yatırım güvencesini artıracak yeni bir temel düzenlemenin yapılması ihtiyacına vurgu yapılmaktadır. Madencilik sektöründe mevzuat düzenlemesi yapılması ihtiyacına ek olarak şu konular ön plana çıkıyor; dışa bağımlılığın ve cari açığın azaltılması amacıyla yerli kaynaklara yönelmek, çevre ve iş güvenliği mevzuatına uyum bilincinin artırılması, stratejik ve kritik hammaddelerin tespiti daha da önemlisi bunların yönetimi. Sektörde yer alan firmaların teknik ve mali altyapılarının güçlendirilmesi, sektörde daha çok katma değerli ürünlerin üretilip, ihraç edilmesi, arama çalışmalarının diğer ülkelerle işbirliği içerisinde hızlandırılması, özel sektörün arama faaliyetlerinin artırılması için finansal risklerin azaltılması gibi politika önerileri ve stratejileri ön plana çıkmaktadır.”

“Türkiye Yüzyılı vizyonu, madencilik sektörünün geleceğine de yön veriyor”

Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından çizilen Türkiye Yüzyılı vizyonunun, madencilik sektörünün de geleceğine yön verdiğini ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde yol gösterici olduğunu vurgulayarak, “Ülkemiz, zengin doğal kaynakları ve stratejik konumu ile dünya madencilik sektöründe önemli bir aktör olmakla birlikte, maden yataklarının coğrafi dağılımı sayesinde ekonomik büyüme ve bölgesel kalkınmada da önemli bir rol üstlenmektedir. Enerji ve maden arz güvenliği sağlama hedefi doğrultusunda ortaya konan milli enerji ve maden politikası çerçevesinde, enerji hammaddelerinde dışa bağımlılığın azaltılması, madencilik ve yer bilimleri alanında bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesi, başta stratejik ve kritik hammaddeler olmak üzere, doğal kaynaklarımızın yönetimi ve planlanması öncelikli hususlar arasında yer almaktadır” diye konuştu.

“Sektörde kayıtlı istihdamın artırılması yönünde atılan adımlar başarılı sonuçlar vermiştir”

Sektörün, istihdam boyutuyla ön plana çıktığının altını çizen Bakan Işıkhan, şunları kaydetti:SGK verilerimize göre madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe sigortalı çalışanların toplam zorunlu sigortalılar içindeki payı 2022 yılında yüzde 0,94 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 0,88 olarak kayıtlara geçmiştir. Öte yandan sektörün kayıt dışı istihdam oranının 2014 yılından itibaren sürekli bir düşüş eğiliminde olduğu ve 2023 yılı itibariyle minimum seviyeye ulaştığını da paylaşmak isterim. Bu eğilim, sektörde kayıtlı istihdamın artırılması yönünde atılan adımların başarılı sonuçlar verdiğini bizlere göstermektedir.”

Ulusal istihdam strateji belgesi

Işıkhan, istihdam açısından diğer önemli konunun da sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde madencilik sektörünün çevre ve iş güvenliği mevzuatına tam uyum sağlaması olduğuna değinerek, “Bu doğrultuda çevre ve iş güvenliği bilincinin artırılması, eğitim ve sertifikasyon çalışmalarının yaygınlaştırılması ve iş sağlığı ve güvenliğinin etkin yönetimi amacıyla madenciliğe özgü kurumsal altyapının daha da güçlendirilmesine ihtiyaç duymaktayız. Bu çabalarımızı destekleyen ve yakın zamanda inşallah kamuoyuyla paylaşılacak olan Ulusal İstihdam Strateji Belgemiz, sürdürülebilir istihdamın sağlanması için önemli bir rehber niteliğinde olacaktır. Stratejimiz, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlanmasını hedeflerken, aynı zamanda işgücü piyasalarındaki yapısal sorunlara çözümler üretmeyi ve istihdamı daha da artırmayı hedeflemektedir” değerlendirmelerinde bulundu.

Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde bu belgenin belirlenen hedeflerin, madencilik sektöründe, çevreye duyarlı, güvenli ve sürdürülebilir bir üretim pratiği ile faaliyetlerine devam etmesine değerli katkılar sunacağına inandığını belirten Bakan Işıkhan, “İnsana yakışır iş, yeşil ve dijital dönüşümünü tamamlamış güvenli bir iş ortamında tam istihdam ile sürdürülebilir kalkınmayı sağlamış müreffeh bir Türkiye vizyonu doğrultusunda, belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için madencilik sektörü özelinde istihdam edilenlerin insana yakışır iş koşullarına çalışabilmeleri adına büyük bir azimle Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Işıkhan, Madencilik Sektörü Buluşmasında, sektörün yaşadığı değişim ve dönüşüm yoluyla geleceğe hazırlanmasında büyük katkılar sağlayan çalışmaların meyvesi olacak çalıştayın faydalı sonuçlar ortaya koymasını temenni etti.

#ÇalışmaBakanı #VedatIşıkhan

REKLAM ALANI