AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Orman kadastrosuyla tapuları iptal edilen köylülerin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı.
Plan ve Bütçe Komisyonunda 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkındaki kanunun ek maddesinin görüşüldüğü sırada söz alan Cora, Tapusu, orman kadastrosu ile elinden alınan vatandaşların sesi oldu. “Karadeniz Bölgesi’nde birçok alanda orman vasfı olmayan, sadece geçmişte hava fotoğraflarıyla beraber orman kadastrosu aşamasında orman olarak ilan edilmiş ama aslında ondan öncesinde de tapu sahibi olan, sırf bu orman kadastrosuyla tapuları iptal edilen tarım arazileri var.” diyen Cora, şunları söyledi: “Bu alanlar orman olarak tescil edilmiş ve bu insanların tapularını iptal etmişler. 2/B’den bu orman köylülerimiz yararlanamıyor. Yerleşim yeri dışında ayrıca tarım arazisi olan hak sahiplerinin de haklarının korunmasını onların da 2/B’den yararlanmalarının önünü açarsak çok daha faydalı olur, büyük bir sorunu da gidermiş oluruz. Buradaki insanlar, bu alanları geçmişten beri fındık bahçesi, çay bahçesi, mısır tarlası olarak kullanıldığı hâlde geçmişte tapuları olduğu hâlde hiçbir tarımsal desteklemeden yararlanamıyorlar. Bu vatandaşlarımız 1950’li, 1960’lı yıllarda tapularını aldılar, orman kadastrosuyla tapuları iptal edildi, dava açtılar, açtıkları davaları Orman Kanunu’ndaki gerekçeler nedeniyle iptal edildi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gittiler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de şunu söyledi: ‘Ya tazminatlarını verin ya da tapularını iade edin.’ Aslında, bu maddeyi genişletirsek bu sorunu çözebiliriz.”
ORMAN KÖYLÜLERİNİN SORUNLARINI ÇÖZMELİYİZ
Komisyonda söz alan AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk de mağdur olan vatandaşların sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Milletvekili Cora’nın açıklamalarına destek çıktı.
Öztürk, “Salih Cora Bey aslında bir toplumsal yara olan, özellikle de Karadeniz Bölgesi’nde çözülmesi gereken önemli bir noktaya temas etti. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde onlarca yıldan beri atadan, babadan tapulu arazilerde tarım yapan, çay bahçeleri, fındık bahçeleri, mısır tarlaları olan insanların arazileri, daha doğrusu tapuları orman diye tescil edilmiş ve iptal edilmiş. Bu insanlar hâlen mahkemelikler ama mahkemeleri hep kaybediyorlar, çünkü deniliyor ki: ‘Efendim, burası orman.’ Niye orman? Fi tarihinde hava fotoğraflarından ya da gelen bazı uzmanların kuş bakışı bakışıyla burayı orman olarak tescil etmiş ve bu insanların tapularını iptal etmişler. Buralar geçmiş yıllardan beri fındık bahçesi, çay bahçesi, mısır tarlası olarak sürekli kullanıldığı hâlde geçmişte tapuları olduğu hâlde hiçbir tarımsal desteklemeden yararlanamıyorlar. Mesela ÇAYKUR’da bu insanlara çay cüzdanı verilmiyor, çay destekleri verilmiyor. Bu insanlar fındık üretiyor ama fındık desteklerinden yararlanamıyorlar ve sürekli Orman teşkilatıyla niza hâlindeler. Dolayısıyla bunun düzeltilmesi lazım. Ha, 2/B kapsamında olur, belki bir takdirle beraber bir fiyatla bu insanlara satılır, yeniden tescil edilir ya da bu şekildeki bir düzenlemeyle gerçekleşir.“ dedi.