Her yıl binlerce genç vatani görevini yapmak için askere gidiyor. 6 aylık askerlik süresini tamamlayan er ve erbaşlardan askerliğini 6 ay daha uzatana her ay düzenli maaş ödeniyor. Bölgelere göre yapılan ilave ödeme ile erlerin eline 8 bin 35 liraya kadar maaş geçiyor.
Askerlik, 20 yaşına giren her Türk genci için bir görev. 26 Haziran 2019’da yapılan değişiklikle zorunlu askerlik süresi erbaş ve erler için 6 aya inmişti.
Bu süre yedek subay ve yedek astsubaylar için ise 12 ay. Bedelli yapanlar da 1 aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılıyor. Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da tanıyor.
Erbaş ve erlerden isteyen, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzattığında, uzatma döneminde asgari ücret kadar maaş veriliyor. Ödemelerde asgari ücret zammı belirleyici oluyor.
1 Temmuz itibariyle ne kadar alınacak
1 Temmuz’a kadar normal şartlarda 4 bin 253 lira maaş, hudutta görev yapana da ek 1.790 lira ödeniyordu. Yani toplam ödeme 6 bin 43 lira oluyordu. 1 Temmuz itibarıyla asgari ücretin neti 5 bin 500 liraya çıktı. Askerliği uzatanlara ödenecek tutarlar da yeniden belirlendi.
Yılın ikinci yarısı için askerliği uzatan er ve onbaşıya 5 bin 500 lira, çavuşlara 5 bin 838 lira normal maaş ödenecek. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır gibi illerdeki sınır (hudut) birliklerinde görev yapanlara 2 bin 535 lira ilave ödeme, görev tazminatı veriliyor. Bu şekilde erlerin toplam ödemesi 8 bin 35 lirayı buluyor. 6 ayda ele geçen tutar da 48 bin lirayı aşıyor. Ayrıca ikinci 6 aylık dönemde sigorta primini de devlet ödüyor.
Erler 6+6 ay olmak üzere toplam 12 aylık (1 yıl) askerliğinin ardından eğer isterse sözleşmeli er olarak da müracaat edebiliyor. Bu durumda da ikinci 6 ay askerlik yaptığından ilk kez sözleşmeli er başvurusunda bulunacaklara göre mülakatta 100 üzerinden ilave 20 puan avantajı sağlanıyor. Mülakatı kazanıp sözleşmeli er olduğunda yine aynı kişi için arada uzman çavuş (uzman erbaş) alımı yapılacağı zaman, buna da başvurma hakkı doğuyor.
Mülakatta başarılı olan sözleşmeli er, bu sefer sözleşmeli uzman erbaşlığa yükseliyor. Sözleşmeli uzman erbaşlığa devam ederken sınav açılırsa ve bu sınavı kazanırsa, sözleşmeli subaylığa geçiş yaparak daha da yükselebiliyor.