Papara Park’ta basın mensuplarının sorularını cevaplayan Doğan kulübün güncel borcunu açıklayan ve vergi borçlarından kurtulmak gerektiğinin altını çizdi. Ertuğrul Doğan, “Göreve başladığımız tarih itibarıyla borcumuz 3 milyar 32 milyon TL idi. Göreve başladığımız tarihte de 146 milyon Euro yazmasının sebebi, ödemelerimizin çoğunlukla Euro olmasıydı. Aynı dönem borcumuz 4 milyar 45 milyon TL’ye, Euro karşılığı ise 136 milyon Euro seviyelerine gelmişti. 10 milyon Euro’luk bir düşüş var. İlk başta belli sponsorlukları ufak ufak sokmaya başlamıştık. Tabii, tablo da değişmeye başlamıştı. Bugün itibarıyla TL olarak 3 milyar 150 milyon TL, yani Euro olarak 84 milyon Euro. Son zamanlarda Euro’da çok ufak bir artış olmasına rağmen, Euro anlamında çok ciddi bir düşüş yaşadık. Önceki dönemlerde Euro, eskisi gibi olsaydı, bizim şu anda borcumuz 50 milyon Euro’nun altındaydı. Gelirlerimizi TL üzerinden bulduğumuz için Euro ile ifade edilen yerlerde bu tabloda 50 milyon Euro’nun altında bir borçla karşı karşıya kalacaktık. Bu da biraz şanssızlık oldu tabii. Ama dediğim gibi, bu rakam şu anda 136 milyon Euro’dan 48 milyon seviyelerine gelecekti ki işimiz çok daha kolaylaşacaktı. Kulüplere olan borcumuz 985 milyon TL, menajerlere olan borcumuz 300 milyon TL, vergi ve SGK borçlarımız 1 milyar TL, yapılandırılan vergi ve SGK borçlarımız ise 775 milyon TL’dir. Toplamda 2 milyar TL’nin üstünde bir vergi borcuyla karşı karşıya kalacağız. Alınan avanslar ve diğer borçlar da eklendiğinde, şu anda net borcumuz bu. Borçlarımız kime ve nasıl diye bir soru sürekli konuşuluyor. Şu anda ağırlıklı borcumuz devletimize olan vergi borcumuz durumunda. Bir an önce Trabzonspor, bu konuyla alakalı gerekeni yapmalı. Yıllık 54 milyon TL buradan faiz ödüyoruz şu anda. Dolayısıyla, yine toplu bir para bularak bu vergi borcumuzdan Trabzonsporumuzu bir an önce kurtarmamız gerekiyor” dedi.
Başkan Doğan, kulübümüzün asıl probleminin gelir-gider arasındaki dengesizlik olduğuna vurgu yaparak, “Bu hafta içerisinde her yerde anlattığım bir tablo var. Asıl problem kulübün gelir-gider dengesizliğiyle alakalı. Şimdi bunu biraz açalım. Yıllık ortalama 40 milyon Euro gelirimiz var. Bu tabii ki performansa bağlı. Son yıllardaki en fazla gelirimiz bu yıldı. Buna karşılık giderlerimiz; yıllık faiz ve ana para ödemelerimizde, 950 milyon TL olan rakamdan 700-750 milyon TL’lik bir düşüş olacak. Bu yıl; 40 milyon Euro gelirimiz 100 milyon Euro harcamamız var. Bu harcama nereden kaynaklanıyor? Ben “faiz yükünden kurtulmamız lazım” derken ne demek istediğimi daha iyi anlıyorsunuz sanırım. Rakamlar ortada. Kulübümüzün asıl problemi, gelir-gider dengesizliği arasındaki fark. Yani Trabzonspor’un acilen, dün de eski yöneticilerimize anlattığım gibi, projeler geliştirip yıllık gelirini yukarı çekmesi gerekiyor. Diyelim ki biz planlamalarımızı gerçekleştirdik ve önümüzdeki yıl Trabzonspor’u borçsuz hale getirdik. Bugüne kadar yaptıklarımızla aynı performansla devam edebilirsek, bunu başarabiliriz. Ama çok bir şey değişmeyecek; gerçek bu. Bir taraftan Trabzonspor gelirlerini artırmalı ki, şöyle bir örnek vereyim: Önümüzdeki yıl borcu sıfırladık, ama sonra durursak ya da bizden sonra kim gelirse, o da durursa fark etmez, Trabzonspor 3-4 yıl içinde tekrar aynı duruma gelecek.
Trabzonspor’un gelir getirecek kalemlerini kesinlikle artırması lazım. Peki biz Bununla alakalı ne yapıyoruz? İstanbul’da 3, Trabzon’da 1 çok önemli arazide çalışıyoruz. Bu konuda ciddi bir planlamamız var ve başvurularımız olacak. Bunlar gerçekleştiği zaman da sizi bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Eylül ayında ‘borçsuzluk’ belgesi alındığını dile getiren Başkanımız, “Eskiden UEFA, altı ayda bir ya da bazen yılda bir borçsuzluk yazısı alıyordu. Şimdi Avrupa’ya gidebilmek, tescillerini yaptırabilmek ve transfer yasağına maruz kalmamak için her üç ayda bir kulüpler borçsuzluk yazısı almak zorunda. Bu ne anlama geliyor şöyle anlatayım. Futbolculara, diğer kulüplere ve devlete (vergi, SGK vs.) borcun olmadığını gösteren bir belge almak zorundasın. Eylül sonu itibarıyla bu belge alındı. Yaptığımız ödemelerle beraber artık bu konuyu aştık. Önümüzdeki borçsuzluk yazısı, Aralık ayında. 2024 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla, lisansa engel olan bonservis, mevcut futbolcular, giden futbolcular, yetiştirme bedelleri, teknik kadro ve personel ödemeleri toplamda 30 milyon Euro. Önemli bir eşiği aştık, önemli bir faizden kurtulduk. Evet, önemli hamleler yapıldı fakat gerçek şu ki; önümüzdeki senaryo da bu. Trabzonspor’da çok iyi işler yapıyoruz; bu konuda mütevazı olamayacağım. Ekonomik anlamda bu süreç devam ediyor. Önümüzdeki dönemde yönetim olarak çok dikkatli olup, sporcu ödemelerimizi takip ederek Trabzonsporumuzu bu ödemelerden kurtarmak istiyoruz. Her üç ayda bir borçsuzluk yazısı almaya devam edeceğiz. Önümüzdeki yılın sonuna kadar da ödenmesi gereken para 70 milyon Euro” sözlerine yer verdi.
Göreve geldikten sonra 250 milyon Euro’ya yakın girdi sağladıklarını ifade eden Doğan, “Şimdi nerelerden paralar geldi, onları anlatmak istiyorum:
Yönetici katkıları 22 milyon Euro
Reklam ve sponsorluk 63 milyon Euro
Loca satışları 12 milyon Euro
Sermaye artırımı 98 milyon Euro
Diğer kurumsal girdiler 50 milyon Euro
Bizim 250 milyon Euro’ya yakın bir para elde ettiğimizi duyunca insanlar soruyor: “Nereden geldi?” Bunları tek tek anlatacağız ama ekranlarda da açılımları gözükecek. “Para nereye gitti?” sorusu bazen bize de geliyor. Bakın bizim görevde olduğumuz dönem itibarıyla Bankalar Birliği’ne ödenen para 1 milyar 840 milyon TL. Bonservis ödemeleri, eski ve yeni dönem futbolcu ödemeleri, teknik kadro ve personel giderleri ile toplamda ödenen para 145 milyon Euro’yu buluyor. Şu anki kurdan bu da 9 milyar TL’ye denk geliyor. 9 milyar söylemi de buradan geliyor. Takım bütçelerine gelecek olursak, biz göreve başladığımızda takım bütçesi 41 milyon Euro idi. Daha sonra bu rakam 33-34 milyon Euro civarına düştü. Şampiyon olduğumuz sezon, en yakın rakibimizle aramızda 10-15 milyon Euro bütçe farkı vardı. Şimdi geldiğimiz noktada yapılan transferleri biliyorsunuz, bu fark çok açıldı. Dolayısıyla, bir an önce Trabzonspor’a gelir getirecek kalemleri yaratmamız gerekiyor. Bu şu an en önemli görevimiz. Sonuç olarak, Trabzonspor için tablo olumlu hale dönmeye başladı. Gerçekten saha dışında camiaya karşı mahcubum, bunu açık söyleyeyim. Ama bundan sonra Şenol Hocamızla bu durumdan güzel bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum. Ekonomik anlamda ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Çok ciddi emek verildi ve bunun karşılığında önemli aşamalar geçilmeye devam ediyor. Tablonun hızlı bir şekilde olumlu hale döndüğünü siz de görüyorsunuz. Bundan sonraki süreçlerde tüm planlamalarımız hazır ve üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde neler yaptığımızı, nerelere talip olduğumuzu basın mensuplarıyla ve camiamızla paylaşacağız. Trabzonspor artık moral anlamında taraftarlarını, hem de yatırımcısını daha mutlu edecek inşallah. Çünkü önemli değerde sermaye artırımları da yaptık. Hem Trabzonspor hem de yatırımcısı hep birlikte kazanmaya devam edecek inşallah” dedi.
Hakem hataları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Doğan şu ifadeleri kullandı:
Ben basın önünde de yazılı olarak da hakemlerle alakalı Trabzonspor’un ligin başından beri açık ve net şekilde katledildiğini söylüyorum. Her maçımızda, istisnasız, ayrı ayrı olaylar var, hiç sekmiyor. Bununla alakalı kulüp olarak da yazılı ve sözlü açıklamalarımızı yaptık. Benim düşüncem bu yönde. Trabzonspor Kulübü Başkanı olarak, yapılanları görüyor ve notumu alıyorum. Yeri ve zamanı geldiğinde de biz daha farklı şeyler söyleyeceğiz tabii. Bunun dışında maç saatleriyle ilgili olarak, ne hikmetse Trabzonspor’umuz hep bu saatlerde oynuyor. Tüm uyarılarımıza rağmen bundan vazgeçmiyorlar. Federasyonun başında eski başkanımız var. İyi bir Trabzonsporlu. Bizimle alakalı gereken çözümün olacağına inanıyorum.