enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
14°C
Trabzon
14°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Depremde 137 kişiye mezar olan 2 binanın ruhsatsız, projesiz ve kusurlu çıktı

Depremde 137 kişiye mezar olan 2 binanın ruhsatsız, projesiz ve kusurlu çıktı
REKLAM ALANI
14.08.2023 00:59 | Son Güncellenme: 14.08.2023 01:35

Depremde 137 kişiye mezar olan 2 binanın ruhsatsız, projesiz ve kusurlu çıktı

Diyarbakır’da 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 137 kişinin hayatını kaybettiği Hisami ve Dündar apartmanlarına ilişkin kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı.
6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Diyarbakır’da yıkılan ve 137 kişinin hayatını kaybettiği Hisami ve Dündar apartmanlarına ilişkin kapsamlı bilirkişi raporu tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma, “Deprem Soruşturma Bürosu” tarafından sürdürülüyor. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinin raporunun yanı sıra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünce görevlendirilen 6 kişilik başka bir bilirkişi heyeti de incelemelerde bulundu.
Raporlara göre, Hisami Apartmanı 1990’lı yıllarda ruhsatsız ve kaçak olarak inşa edilmiş, daha sonradan 2007’de imar planına alınmış. Ancak binanın arşiv kayıtlarında yapı ruhsatı, projeler ve diğer gerekliliklere dair belgeler bulunmamış. Binanın yapı malzemeleri, inşa hataları ve denetimsizlik gibi faktörler nedeniyle yıkıldığı sonucuna varılmış. Rapor, binanın ruhsatsız ve plansız yapılmasının yanı sıra kolonlarda yapılan kontrolsüz mantolama çalışmalarının da taşıyıcı sisteme zarar verdiğini belirtiyor. Sorumlular arasında arsa sahipleri, inşaat firmaları, denetim görevlileri ve ilgili belediye yetkililerinin bulunduğu vurgulanmış.
Dündar Apartmanı ise 1992-1999 yılları arasında kaçak bir şekilde inşa edilmiş, daha sonra 2010’da imar planına dahil edilmiş. Yapının arşiv kayıtlarında da gerekli belgelere ulaşılamamış. Binanın yetersiz yapı malzemeleri ve inşa hataları sonucu yıkıldığı tespit edilmiş.
Dündar Apartmanı 2 kez yangından etkilenmiş binanın ruhsatsız ve plansız yapılmasının yanı sıra, iki ayrı yangının binayı etkilediği ve yangın sonrası yapısal hasarın araştırılmadan kullanılmaya devam edildiği belirtilmiş. Sorumlular arasında yine arsa sahipleri, inşaat firmaları, denetim görevlileri ve ilgili belediye yetkilileri yer almış.
Her iki apartmanın da yıkılmasındaki temel nedenler, ruhsatsız ve plansız yapım, malzeme eksiklikleri, uygulama hataları, denetimsizlik ve taşıyıcı sistemlere müdahale olarak raporlanmış. Bu nedenle, bina yapımında görev alan arsa sahipleri, inşaat firmaları, denetim yetkilileri ve ilgili belediye yetkililerinin sorumlu olduğu sonucuna varılmış.
Yapının belediye arşiv dosyasının bulunmadığına yer verilen raporda, dolayısıyla yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin olmadığı aktarıldı.
DEDAŞ’ın borç gerekçesi köyü karanlıkta bıraktı
Binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 deprem yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun olarak yapılmadığı, zemin katında kolon kesmeye yönelik bulguya rastlanılmadığı ifade edilen raporda, binanın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığı kaydedildi.
Raporda, binada 2013 ve 2014’te 2 kez yangın çıktığı, binanın yangından etkilenip etkilenmediği araştırılmadan kullanılmaya devam edildiğinin belirlendiği vurgulandı.
Raporun sonuç kısmında, “Dündar Apartmanı’nın ruhsatsız, projesiz ve kaçak olarak inşa edilmesi, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, binanın denetimsiz olarak yapılmış olması nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılması nedeniyle inşaata izin veren arsa sahibi ve inşaatı yapan bina müteahhidinin, binanın projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz olarak yapılmasına, kullanılmasına müsaade eden ve gerekli yasal işlemleri yapmayan ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkililerinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır.” değerlendirmesinde bulunuldu. 
Bismil haber
 
REKLAM ALANI