enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Çok Bulutlu
14°C
Trabzon
14°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

DBB: Anızları yakmayalım, alternatif yöntemleri kullanalım

DBB: Anızları yakmayalım, alternatif yöntemleri kullanalım
REKLAM ALANI
15.06.2024 19:54

DBB: Anızları yakmayalım, alternatif yöntemleri kullanalım

Anız yakmanın doğaya ciddi zararlar verdiğini belirten İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, “Anız yakmaktan uzak duralım, alternatif yöntemleri kullanalım” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Azad Yıldız, kent genelinde anız yangınlarının artmasına ilişkin açıklama yaptı. Tarımın sürdürülebilirliğini ve doğanın dengesini korumak adına anız yakmanın olumsuz etkilerini dikkate almanın büyük önem taşıdığını belirten Yıldız, anız yakmanın, toprak verimliliğini olumsuz etkileyen ve ekosisteme ciddi zararlar veren bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

Anız yakmanın zararları

Yıldız, anız yakmanın doğaya olumsuz yansımasını 5 başlık altında sıraladı:

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Toprak Verimliliği: Anız yakma, toprağın organik maddesini yok ederek, verimliliğin azalmasına neden olur. Bu durum, uzun vadede tarımsal verimliliğin düşmesine yol açar.

Erozyon: Anız yakılması, toprağın koruyucu bitki örtüsünü ortadan kaldırarak, rüzgar ve su erozyonunu artırır. Bu da toprak kaybına ve çoraklaşmaya sebep olur.

Hava kirliliği: Anız yakma, atmosferde karbon salınımını artırarak hava kirliliğine yol açar. Bu durum, hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır.

Biyolojik çeşitlilik: Anız yakma, toprağın altındaki faydalı mikroorganizmaların ve böceklerin ölümüne neden olur. Bu da biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve doğal dengenin bozulmasına yol açar.

Yangın riski: Anız yakma, kontrolsüz yangınların çıkmasına ve yayılmasına neden olabilir. Bu yangınlar, hem tarım alanlarına hem de çevredeki yerleşim yerlerine büyük zararlar verebilir.

‘Alternatif yöntemleri kullanalım’

Anız yakmak yerine alternatif yöntemleri kullanmanın, hem toprağın sağlığını korumak hem de çevreyi sürdürülebilir kılmak açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Yıldız, “Anızların toprakla karıştırılması, organik gübre kullanımı ve tarımsal atıkların kompost haline getirilmesi gibi yöntemler, sürdürülebilir tarım uygulamaları için uygun ve etkili çözümler sunmaktadır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak ve tarımsal verimliliği artırmak adına, anız yakmaktan kaçınmanızı ve bu konuda çevrenizde farkındalık yaratmanızı önemle rica ediyoruz” dedi.

‘Anız yakmaktan uzak duralım’

Çiftçilerin bir yıllık emeğinin heba edilmemesi için sürücülerin içtikleri sigarayı dışarıya atmaması ve cam şişeleri ekinlerin olduğu yerlere atılmaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: “Ekin kaldırıldıktan sonra ekinin altındaki anızları ateşe verip ekolojik dengeye zarar vermeyelim. Bu durum, toprağın içerisinde bulunan yararlı ve zararlı tüm canlıların ölümüne sebebiyet vermektedir, bu bir insanlık suçudur. Anız yakmaktan uzak duralım, bu insanlık suçuna ortak olmayalım.”

REKLAM ALANI