Trabzon’da su tarifesinin her ay TÜFE oranında arttırılması ile ilgili alınan meclis kararının iptali için CHP, İYİ Parti ve 2 bağımsız üyenin imzaları ile verilen önerge, bugün TİSKİ Genel Kurulunda oy çokluğu ile reddedildi. Buna göre Trabzon’da su tarifesi yine her ay enflasyon oranıyla belli olacak.
Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün 2022 Yılı 2. Olağan Genel Kurulunda, dün CHP ve İYİ Parti Grubu ile Bağımsız Üyeleri tarafından verilen “Su tarifesinin her ay TÜFE oranında arttırılması ile ilgili alınan meclis kararının iptal edilmesi” görüşüldü.
61 saat’de yer alan habere göre plan ve Bütçe Komisyonu, kararın oy birliği ile uygun görülmediğini ifade etti.
Komisyonun bu görüşünü mecliste dile getirmesinin ardından önergeyi verenlerden CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, söz aldı.
ÖNERGE İLE KOMİSYONUN ALDIĞI KARAR BAŞKA…
Şahin, “Bizim verdiğimiz önerge ile komisyonun aldığı karar başka şeyler. Bizim önergemizde bizim söylediğimiz şu: Tabiki belediyeler suyuna, gelirlerini attırmak için her yıl veya 6 ayda bir değişiklik yapar. Ben 13 yıldan beri meclisteyim. Bunlar, 13 yıldır bu mecliste tartışılır ve karara bağlanır. Nedir, idare yüzde 80 ister, meclis der ki “hayır 80 değil de 70 yapalım”
MECLİS İRADESİ GASP EDİLİYOR
Ama burada yapılan şu: Bu karar bu meclisten alınırken, burada gelir tarifesine eklenen maddeyle birlikte meclis üyelerinin yetkileri gasp ediliyor. Otomatikman her ay suya TÜİK oranında açıklanan enflasyon oranında zam yapılıyor.
MAHALLİ İDARENİN GELİRLERİ OTOMATİĞE BAĞLANIR
Ben hiç bir yerde görmedim. Devlet kurumunda mahalli idarenin gelirleri otomatiğe bağlanır. Suya zam yapılmasın demiyorum, yapılsın. Ama belli oranda yapılsın. Burada 70 kişi suya ne kadar zam yapılacağını biliyor mu?
Ama ne yapacağız. TÜİK ne vermişse faturaya yansıtılacak” dedi.
ANLAMSIZ KALMIYOR MU?
Önergeyi veren bir diğer isim İYİ Parti Grup Başkan Vekili Aslan Güner, “2023 Mali Cetvelin Karara bağlanması deniyor. Sadece su fiyatları ile ilgili değil. O zaman gelir tarifesine oylamak neden burada duruyor? Anlamsız kalmıyor mu?” Dedi.
BANA VERİLMİŞ YETKİYİ KİMSEYLE PAYLAŞMAK İSTEMİYORUM
Önergede imzası olan bağımsız üye Davut Çakıroğlu, “2022 ekim ayında 8.81 oldu. Yani yüzdesel olarak bakıldığında yüzde 271’lik artış söz konusu. Mesele burada artış çoktur meselesi değil. Başından beri itiraz ettiğim gibi bir işin yapılmasında, harcanan rakam karşılıyor, karşılamıyor, fayda oranı kurumla alakalı. Eğer su fiyatları gerçekten maliyetleri karşılamıyor, zammı gerektiriyorsa burada hep yapılıyor. Sadece bu konuda bende, bana verilmiş olan yetkiyi kimseyle paylaşmak istemediğimi söyledim. Yine aynı fikirdeyim” dedi.
BEN YETKİMİ DEVRETMEDİM
Konuyla ilgili söz alan Başkan Vekili Atilla Ataman ise, “Dün önergeye keyifle el kaldırarak tartışılmasını istedim.
Ben Trabzon’da ki su fiyatlarına baktım. Yetki devri hadisesine baktım. Biz TİSKİ’ye neden yetkimizi devretmiş oluyoruz. TEFE, TÜFEye belirle dediğimizde yetki mi verdik, talimat mı verdik? Ben kendi adıma söylüyorum. Ben yetkimi devretmedim. Milletten aldığım yetkiyi neden devredeyim. Ben modelleme konusunda meclis olarak irademi ortaya koydum.
İstediğimiz zaman bunu geri alırız. Milletten aldığın reyin yetkiyisin, memura nasıl devredersin. Yetkim bende…
3 PAKET SİGARA PARASI
10 metre küp suyun ortalaması 90 lira.. KDV’si Atıksu bedeli 140 – 150 lirayı buluyor. 3 paket sigara parası. Bugün ki gelir şartlarında, bizler şurada su yok, burada su yok diye itiraz geldiğinde, yegane gelirimiz su geliriyken bunu almayalım dediğimizde neyle yapacağız” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Erhan Nadir de, “Önerge ile ilgili daha önce yapılan TİSKİ Genel Kurulunda bu meclis uygulaması gereken şekliyle TİSKİ Genel Müdürlüğüne bir talimat verdi. Burada TİSKİ kimin yetkisini kullandı, gasp etti, onu da anlamış değilim. Meclis kararını TİSKİ uygulamakla mükellef.. Burada yetki gaspı yok.
Büyükşehir belediyeleri arasında, fiyatlarda 30 büyükşehir arasında, Trabzon’un 23. Sırada. En yüksek tarife 18.91 fiyatıyla Mersin Belediyesi, 8. 81 fiyatıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesi.. Bu KDV’siz fiyatı…
30 Büyükşehir Belediyesinden, 25’i aynı bizim uygulamayı kullanıyor” diye konuştu. Başkan Genç, Trabzon’daki projeleri açıkladı, ‘Rekor kırdı’ dedi. Başkan Genç, Trabzon’daki projeleri açıkladı, ‘Rekor kırdı’ dedi
GÖNÜL RAHATLIĞI İLE BU KARARI ALDIK
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Osman Çoban, “Biz meclis olarak meclis iradesiyle alınmış karardır. Her an meclis iradesiyle geri alınacak karardır. Yüzde 70 arttırdığımızda, yetki devretmiş olmuyoruz da TÜİK’e göre attır dediğimizde yetki mi devretmiş oluyoruz.Gönül rahatlığı ile bu kararı aldık” dedi.
YETKİ DEVRİNİ, GERÇEKLEŞTİRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zoruloğlu, “Biliyorsunuz TİSKi Genel Kurulu, Büyükşehir Belediye Meclisinden oluşur. Dolayasıyla burada alınan karar tİSKİ Genel Kurulu sıfatıyla Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınır.
Bu görev ve yetki devredilemez. Hukuken de bu görev ve yetki devredilemez. Bizim hukuken var olmayan yetki devrini zaten gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Haziran ayında TİSKİ Genel Kurulu Sıfatıyla, Büyükşehir Belediye Meclisi karar almıştır. 6 aylık veya yıllık su artışı yerine enflasyondaki artışlar nedeniyle TİSKİ Genel Müdürlüğü aylık enflasyonu esas alarak su ücretini arttıracak. Deseydik biz bundan sonra su ücretlerini belirleme yetkisini TİSKİ Genel Müdürlüğüne bırakıyoruz. Bu yetki devridir ve hukuken de mümkün değil. Burada asla yetki devri söz konusu değildir. Şu anda 30 Büyükşehir Belediyesi 3 tanesi fiyat endeksine göre bu belirlemeleri yapıyor. 19 tanesi bizim gibi aldıkları karar sonrasında aylık enflasyon artışına göre belirliyor. Konya bizim ayda yaptığımızı 3 ayda bir yapıyor. Burada yaygın şekilde, yaptığımız uygulama 19 büyükşehirde yapılan uygulamadır.
KARARI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ALDI
Haziran ayında TİSKİ Genel Kurulu toplandığında bunu ayrıntılı konuştuk. Böyle uygulamanın aboneler aleyhine uygulama olmadığını ancak bizim aylık olarak daha öngörülebilir gelir yapısı oluşturma, enflasyondaki artışları da bu su ücretlerine yansıtmak adına böyle bir kararı Büyükşehir Belediye Meclisi aldı. Bu karara katılmayan meclis üyelerimiz de var ama o zaman çoğunluğun verdiği karar bizim kararımız haline geliyor. Bu TİSKİ ve Büyükşehir Belediye Meclisinin kararıdır.
30 BÜYÜKŞEHİR İÇİNDE 23. SIRADA
Trabzon TİSKİ Genel Müdürlüğünün KDV Dahil 10.73.. Biz 30 Büyükşehir Belediyesi içinde su tarifesi itibariyle 23. Sıradayız. Bizden daha pahalı su vatandaşa veren 22 belediye var. Haziran ayından bu zamana uyguladığımız yeni tarifeyi de dikkate aldığımızda Trabzon’un, su fiyatının büyükşehirlerde geride olduğunu net ortaya koyabiliyoruz. Önerge, AK Partili üyelerin oylarıyla reddedildi.