enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
14°C
Trabzon
14°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Parçalı Bulutlu
17°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C

Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, YÖK 2022 üstün başarı ödüllerini sahiplerine verdi.

Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, YÖK 2022 üstün başarı ödüllerini sahiplerine verdi.
REKLAM ALANI
10.10.2022 22:37 | Son Güncellenme: 10.10.2022 22:38

Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, YÖK 2022 üstün başarı ödüllerini sahiplerine verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe millet kongre ve kültür Merkezi’nde düzenlenen 2022-2023 Yükseköğretim akademik yıl açılış töreni’ne katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmasında benim polisimi, kızlarımızın ağzını kapatmak ve okula sokmamak, tekme tokat onları dışarı atmak gibi uygulamalara tabi tuttular. Benim kızım imam hatipte okudu. Ama ben kızımı ne yazık ki imam hatipten almak zorunda kaldım. Arkadaşımın müdürü olduğu farklı bir şehirde imam hatibe göndermek durumunda kaldım. Bana sordular yabancılar. ‘Niye’ dediler? Dedim ‘Maalesef biz bu sıkıntıları yaşadık ama şimdi artık bu sıkıntıları aştık.’ Şimdi böyle bir derdimiz yok. Şimdi artık hocalarımızın arasında başörtülüler var mı? Var. Öğrencilerimizin içinde aynı şekilde rahat rahat üniversiteye gidebilen kızlarımız var mı? Var. Bütün bunlarla beraber artık emniyet teşkilatında, silahlı kuvvetlerinde hâkim, savcı başörtülü olarak görev yapabiliyor mu? Yapabiliyor. Asıl özgürlük budur.
Diyorlar ki hak ve özgürlük… Uygulamayı göster bize? Ne yaptınız hak ve özgürlükte? Tekme tokat dışarı attınız. Kendi milletvekilin, genel başkan yardımcın ikna odalarında bizim yavrularımızın başörtülerini çıkartarak o odalara aldılar. Bunları yaşadık, gördük. Burası halkının yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye. Burada bunları yaptınız. Ama şimdi bunlardan artık sıyrıldık. Şimdi özgürlük, hürriyet var. Eğitimde, öğretimde bunu yakaladık.”
Geçmişte harçlardan dolayı öğrencilerin sürekli boykotlar yaptığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, harçları kaldırdıklarını, öğrencilerin harç diye bir sorununun bulunmadığını kaydetti. “Mevcut yükseköğretim yurtları taleplere cevap veremiyor’ diye bağırıp durdular. İnsaf edin, şu anda bizim 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var ve ihtiyaçlara rahatlıkla cevap verir hâldeyiz. Talep yok, bu noktaya geldik” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Ne diyordu bir tanesi. ‘Ben 1 yılda bu sorunu çözerim’ diyordu. Hayatınız yalan. Akşam yalan, sabah yalan. Biz uygulamadayız uygulamada. Şu anda modern yurt binalarımız bütün bunlarla beraber üniversitelerimiz hepsi birbirinden güzel. Şu anda dünyaya örnek gösterebileceğimiz altyapısıyla her şeyiyle üniversitelerimiz var. Ortaöğretimde okullarımız var. Buralara geldik. Attığımız adımlarla Türkiye ve Türk üniversitelerine yakışmayan bu kötü manzaraya biz son verdik” değerlendirmesini yaptı.
Başörtüsü meselesini ortaöğretim dâhil tüm eğitim kurumları ile kamu kuruluşlarında çözüme kavuşturduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sunum yapacağını, bu temel hak ve özgürlüğü anayasal güvence altına alma tekliflerini ele alacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Yasal düzenlemeye şu anda ihtiyaç yokken, çıktı ‘yasal düzenleme yapalım’ dedi. Yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Senin yanında hiç hukukçu yok mu? Bu işler aşıldı artık. Burada yapılması gereken bir şey var. Eğer samimiysen, eğer dürüstsen, gel anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım” dedi.
Bir taraftan üniversite harçlarını kaldırdıklarını, sürekli provokasyon vesilesi yapılan bu meseleyi kökünden çözdüklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldiklerinde burs ve kredinin 45 lira olduğunu, bursun 850 liraya, doktoranın asgari ücrete çıkarıldığını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz niye varız? Milletimizin devletine yapmış olduğu bu ödemelerle biz, gerek öğrencilerimizi gerek lisansüstü, doktora öğrencilerimizin çok daha huzurlu şartlarda okumalarını, eğitim öğretimi devam ettirmelerini sağlayalım diye varız” diye konuştu.
Lisans öğrencilerinin 850 lira, yüksek lisans öğrencilerinin 1700 lira, doktora öğrencilerinin 2 bin 550 lira kredi veya burs aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ücretleri geçen yıl seviyesinde tuttukları yurtlarda istisnasız tüm öğrencilere sağladıkları beslenme yardımını yaklaşık 2,5 kat artışla aylık 1800 liraya yükselttiklerini hatırlattı.
Üniversitelerde 2002’de 9 bin olan profesör sayısının 31 bine, 5 bin olan doçent sayısının 18 bine çıktığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam akademik personel sayısının da 70 binden 184 bine ulaştığını bildirdi.
Türkiye’nin 20 yılda bu hususlarla birlikte yükseköğretimde kalitenin ve fırsat eşitliğinin artmasında da gözle görülür bir başarıya imza attığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yakaladığı başarıyı uluslararası raporların da teyit ettiğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta OECD tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye’nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezun oranını yüzde 348 artırarak oran itibarıyla ilk sırada yer aldığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 yıl önce 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yükseköğretimde net okullaşma oranının yüzde 13 civarındayken bugün aynı rakamın yüzde 45’e ulaştığını ifade etti. Sayısı 76’dan 208’e ulaşan üniversitelerden, ailelerinin maddi durumu ne olursa olsun okumak isteyen tüm gençlerin çoğu zaman kendi ilinde rahatlıkla faydalanabildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunun bir sonucu olarak üniversite mezun sayımızın 2022 yılı itibarıyla toplam 13 milyon 266 bine ulaşmasından da iftihar ediyoruz, memnuniyet duyuyoruz. Yine bütün bunlarla beraber doğusu, batısı, güneyi, kuzeyiyle akademik anlamda genişlemeyi Türkiye adına, ülkemizin geleceği adına büyük bir kazanç olarak görüyoruz. Bu yıl yükseköğretimde önemli bir adım daha atarak baraj uygulamasını biliyorsunuz kaldırdık. Kısa süre önce açıklanan tercih sonuçlarıyla üniversitelerimizin kontenjanlarının yüzde 99’unun dolduğunu memnuniyetle gördük. Çok çileler çekildi biliyoruz ama şimdi bu da aşıldı. Gençlerimizin üniversite tahsiline bu yoğun ilgisi, halkın evlatlarını ırgat olarak görmeye alışmış kimi çevreleri rahatsız ediyor. Bunun da farkındayız. Bunlar, kendi tekellerinde gördükleri her imkân gibi yükseköğrenimin yaygınlaşmasını da içlerine sindiremiyor. Üniversite mezun sayılarının artmasıyla ilgili bir kısmı iyi niyetli ama çoğu art niyetli olarak yapılan eleştirilerin bilimsel hiçbir temeli yoktur.” Üniversite mezunlarının yıllık ortalama gelirinin, lise ve dengi okul mezunlarına göre yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite mezunlarının istihdam oranlarının da lise mezunlarına göre daha yüksek olduğunun verilerle ortaya konulduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yılın son çeyreği itibarıyla lise mezunları için yüzde 53,5 düzeyinde olan iş gücüne katılım oranı, yükseköğretim mezunlarında yüzde 77,3’ü buluyor. Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranı yüzde 68,1 iken genel lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 46,5. Yani Türkiye’de yükseköğretim mezunlarının genel lise mezunlarına göre istihdam oranı yaklaşık 20 puan daha fazladır.”
Yükseköğretim mezunlarının hem daha fazla gelir elde ettiğini hem de fazla istihdam imkânına kavuştuğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yükseköğretimde geldikleri seviyeyi kâfi görmediklerini, günün ihtiyaçları ve milletin beklentileri çerçevesinde ilave adımlar atmayı sürdürdüklerini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli sebeplerle eğitimini yarıda bırakan öğrencilere yeniden üniversitelerin kapısını açtıklarını hatırlatarak, ayrıca 50/d kapsamında doktorasını tamamlamış akademisyenlere mezuniyetleri sonrası 1+1 yıl şeklinde çalışma imkânı getirdiklerini anımsattı.
“Zaman zaman mağduriyetlere yol açan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ni de özgürlükçü bir bakış açısıyla değiştiriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençleri geleceğe en donanımlı, en nitelikli şekilde hazırlamak için yükseköğretimde vizyoner projeleri hayata geçirdiklerini anlattı.
Bunlardan birinin, siber güvenlik meslek yüksekokullarının kurulması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmezi hâline geldiği günümüzde bu yüksekokullarda yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil, inşallah aranan eleman olacaklardır. Bir diğer önemli yenilik ise kadınlarımızla ilgilidir. Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerinde olan kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü müjdelerinin, YÖK’ün teşkilat yapısının reform edilmesine ilişkin olduğunu dile getirerek, “YÖK, 1981 yılında Türkiye’de 20 civarında üniversite varken kurulmuştu. Hâlihazırda 208 yükseköğretim kurumuyla büyük bir yapıya dönüşen YÖK’ün etkinliğini daha da artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a konuşmasının ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar hediye takdiminde bulundu.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, “YÖK 2022 Üstün Başarı Ödüllerini” sahiplerine verdi.
“Yılın Doktora Tezi Ödülü”ne “Güzel Sanatlar ve Mimarlık” kategorisinde Dr. Aslı Ulubaş Hamurcu ve Tez Danışmanı Prof. Dr. Fatih Terzi, “Sosyal ve Beşeri Bilimler” kategorisinde Dr. Osman Gazi Güçlütürk ve Tez Danışmanı Doç. Dr. Fülürya Yusufoğlu Bilgin, “Fen ve Mühendislik Bilimleri” kategorisinde Dr. Berdan Ulaş ve Tez Danışmanları Prof. Dr. Hilal Demir Kıvrak ve Prof. Dr. İrfan Ar, “Sağlık ve Spor Bilimleri” kategorisinde Dr. Nazife Ülker Ertuğrul ve Tez Danışmanı Prof. Dr. Sinan Canpolat layık görüldü.
“Dijital Dönüşüm ve Büyük Veri Çalışmaları Ödülü’nü” Atatürk Üniversitesi, “Toplumsal Sorumluluk Ödülü’nü” Dicle Üniversitesi, “Uluslararası İş Birliği Ödülü’nü” Erciyes Üniversitesi, “Üniversite-İş Dünyası İş Birliği Ödülü’nü” Özyeğin Üniversitesi, “Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü’nü” Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi aldı.
“Özel Alan Ödülleri” ise “Millî Yenilik” kategorisinde Prof. Dr. Mustafa Başaran’a, “Bilim Diplomasisi” kategorisinde de Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu’na verildi.
“İlme ve Talebeye Hizmet” kategorisinde Prof. Dr. Raşit Küçük, “Özel Ödül” almaya layık görüldü.

REKLAM ALANI