enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
14°C
Trabzon
14°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Parçalı Bulutlu
17°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C

Wu sendromu sosyal farkındalık projesinde genetopia

Wu sendromu sosyal farkındalık projesinde genetopia
REKLAM ALANI
27.06.2022 23:15

Wu sendromu sosyal farkındalık projesinde genetopia

Onlar birbirinden bağımsız gibi görünsede beraber oluşturdukları takımın birer bilim elçisi gibiler bu yarışmacı bilim gençleri ve yoğun hazırlık içerisinde oldukları bir yarışmaları var. 

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek yarışma Türkiyedeki üniversite öğrencileri arasında yapılan bir yarışma. 

Her sene yarışma kurucuları tarafından 3 farklı nadir bir genetik hastalık seçiliyor. 

Öğrenciler en az 3, en fazla 5 kişilik takımlardan oluşturularak çalışmak istedikleri nadir genetik hastalığı seçiyorlar. İki aşamadan oluşan yarışmada ilk aşama sosyal farkındalık oluşturma aşaması. 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ve en önemli ayaklardan biri olarak geçiyor. 

Bu özel yarışmacı bilim gençleri sosyal farkındalık projesi bularak, küçük çalışmalarla beraber toplam 50 puana ulaşmak zorunda. 

Onları tanımakta yarışmanın birer parçası. 

Bu turu geçen her öğrenci “ tedavi nasıl geliştirilir? Bir proje nasıl yapılır? CRISPR-CAS nedir, nasıl yapılır? “Başlıkları altında eğitim alacak ve tedaviyi geliştirmeye çalışacak. 

 

Wu sendromu sosyal farkındalık projesi 

yarışmacı takımı;

 

Aleyna Yavuz. Biruni Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf öğrencisi.

Takım arkadaşları Leyla Büyükdereli (Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf), Mustafa Can Caner (Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf), 

Seyed Mohammad Amin Seyed Nazarzadeh (Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf) ve Zeynep Nur Keskin (Yıldız Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 3.sınıf) 

Radichal (Rare Disiase Challenge) adlı bir yarışmaya katılan ekip Radichal; Moleküler Biyoloji ve Genetik öğretim görevlisi Dr. Cihan Taşdan’ ın öncülüğünde 2020 yılında oluşturulan, üniversite öğrencilerinin nadir hastalıklara sahip bireyler için çözüm bulmaları ve sonunda genetik mühendisliğiyle bir genetik tedaviye ulaşmalarını öngören ayrıca bu hastalıklara farkındalık oluşturmalarını amaçlayan uluslararası bir yarışma. Takımlarının adı gen ( Ebevenyden çocuğa aktarılan kalıtımın temel birimi.) ve utopia ( insanların birbiriyle uyum içinde çalıştığı ve mutlu olduğu toplum.) kelimelerinin birleşiminden gelen Genetopia’dır. Yani genlerin uyum içinde çalıştığı en iyi hali anlamını taşıyor. 

Nadir bir hastalık olan Wu Sendromu üzerinde çalışma yapmaya karar veren ekip şimdi büyük hazırlıklar içerisinde. 

Wu sendromu insanlarda bulunan GRIA3 adlı gende oluşan mutasyondan kaynaklı glutamat adını alan nörotransmitter ( sinir sisteminde iletişimi sağlayan kimyasallar) maddede artışın gözlemlendiği ve bundan kaynaklı olarak zihinsel işlevsellikte bozuklukla karakterize edilen gelişimsel dönemde kendini gösteren uyumsal davranışlardaki bozulmalarla ilişkili nadir bir hastalıktır. Wu sendromu; otistik davranış, kasılma nöbetleri, orta düzeyde zeka geriliği, distal kas zayıflığı vb. semptomlar gösterebiliyor.

@genetopia22 ismi ile sosyal medya paylaşımları yapıyorlar.

REKLAM ALANI