İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, bazı gazeteci örgütleri tarafından “sansür yasası” olarak değerlendirilerek protesto edilen internet haberciliği yasasına sahip çıkarak, “Dijital medya ilk kez internet haberciliği yasasında tanınıyor. Bu yasa dijital mecralar için devrim niteliğinde.” dedi.
TİGAD Genel Başkanı Geçgel, kamuoyunda “dezenformasyonla müdadele yasası”, “sosyal medya yasası”, “internet gazeteciliği yasası” gibi adlarla bilinen yasa teklifinin TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildiğini hatırlattı. Okan Geçgel, TİGAD olarak basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” için TİGAD olarak büyük mücadele verdiklerini vurguladı.
Özellikle internet haberciliğine ilişkin hazırladıkları önerilerin komisyona sunulduğunu ve yasa teklifine ilişkin görüşlerini komisyona bizzat anlattıklarını belirten Okan Geçgel, “Kanun teklifinde internet haber sitelerinin süreli yayın tanımı kapsamına alınması maddesi yer alıyor. Yasa teklifi, internet gazetecilerinin özlük haklarında iyileştirme yapıyor ve haber sitelerinin resmi ilanları yayınlamasına olanak tanıyor.” ifadelerini kullandı.
“Dijital medya ilk kez internet haberciliği yasasında tanınıyor”
TİGAD Genel Başkanı Geçgel, kanun teklifine eklenen sosyal medyaya ilişkin düzenlemelerin “sansür yasası” olarak algılanmasına yol açtığını ifade ederek, “Biz yasanın internet haberciliğine ilişkin maddeleri ile ilgileniyoruz. TİGAD olarak iki yıldır verdiğimiz mücadelenin karşılığını aldık. Bazı meslek örgütleri, yasanın TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi halinde haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve iletişim alanında olumsuz değişiklikler olacağını iddia ediyor. Dijital medya ilk kez internet haberciliği yasasında tanınıyor. Bu yasanın dijital mecralar için devrim niteliğinde olduğunu düşünüyoruz.” sözlerini kaydetti.